Meer over het boek van de week ’30 dagen zonder alcohol’

Ondertussen zijn we april maar februari was de maand van tournée minérale. Daarom koos ik in de week van 4 februari als boek van de week voor ’30 dagen zonder alcohol’ van Lien Braeckevelt. Het leek me wel eens interessant om hier wat verder over te weten te komen.

Tournée minérale is een campagne van VAD (het Vlaams expertisecentrum alcohol en andere drugs). In 2024 was het al de zevende keer dat de campagne plaatsvond. Bij de eerste campagne (het jaar waarin het boek van Lien Braeckevelt geschreven is) werd er onderzoek gedaan naar de effecten en die bleken niet min: mensen die deelnamen en vooraf 10 glazen alcohol per week dronken, dronken er na 6 maanden nog steeds minder: 8 per week.

Een kleine kanttekening hierbij. Er neemt weliswaar 1 op vijf mensen deel aan Tournée minérale maar 41% hiervan drinkt sowieso weinig alcohol. 

Het boek is geschreven door iemand die omwille van een marathonambitie 4 maanden geen alcohol dronk. Aangezien het boek ook in Kobo Plus beschikbaar was, heb ik het “schuin” doorgenomen. Op zich wel een interessant boekje. Het gaat mij alleen net iets te veel over hoe je een alcoholvrije periode kan volhouden, met enkele nuttige tips en heel wat recepten. Ik had het wel boeiend gevonden om meer te weten te komen over de effecten van een alcoholvrije periode (komt ook wel aan bod maar voor mij niet overtuigend genoeg).

Er staan dus wel veel nuttige tips in om je alcoholgebruik onder controle te houden. De onderstaande tips onthoud ik alvast:

  • Drink nooit alleen
  • Drink maximaal 10 standaardglazen per week én een standaardglas mag maximaal 10 gram of 12,7 ml alcohol per glas bevatten. Dat betekent dat 1 zwaar bier van 33 cl tot wel 2,5 standaardglazen kan zijn.
  • Kijk op een menukaart ook altijd naar non-alcoholische dranken en probeer ze uit zoals homemade limonade of een mocktails, in plaats van direct naar de alcoholische te kijken.
  • Wissel wijn af met water.
  • Denk aan de kater die er zou kunnen komen en aan het feit dat je je minder bewust bent van de omgeving als je te veel drinkt (herinneringen die je niet zal hebben omdat je het de dag nadien niet meer weet)

Het deed me wel eens nadenken over alcoholgebruik en hoe je vaak onbewust vanzelf naar alcohol grijpt, ook als je er misschien niet echt zin in hebt. Dus ik ben niet direct van plan om geheelonthouder (ook niet voor een specifieke maand) te worden maar misschien doet dit boekje mij er iets bewuster over nadenken.

https://www.vad.be/artikels/detail/aan-de-slag-met-tournee-minerale-een-maand-zonder-alcohol#:~:text=%2527Tournée%2520Minérale%2527%2520blaast%2520in%25202024,lang%2520geen%2520alcohol%2520te%2520drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *