Boeken over schrijven: Creating Character Arcs

Titel: CREATING CHARACTER ARCS
Ondertitel: The masterful author’s guide to uniting story structure, plot and character development
Auteur: K.M. WEILAND 
Datum publicatie: 1 november 2016
Uitgever: Smashwords Edition
163 pagina’s

Character arcs of karakterbogen gaan over de evolutie die de personages in een boek doormaken. Er komen drie soorten bogen aan bod: een positieve (personage gaat van negatieve situatie naar een positieve), een vlakke (personage evolueert niet) of een negatieve (personage maakt keuzes die leiden tot een slechtere situatie dan bij de start). 

Ik heb dit boek gelezen omdat ik graag wat meer uitgewerkte personages wil schrijven. Ik heb het gevoel dat mijn personages iets te weinig “karakter” hebben. Helaas is dit boek niet mijn type boek.

De verschillende bogen worden hier tegen een plotstructuur gelegd. Voor elke item krijg je een lijst vragen die je je kan stellen om te bekijken of je personage goed genoeg is uitgewerkt op dat moment in het verhaal. Voor een positieve karakterboog kom je zo al snel op zo’n 130 tot 150 vragen. En het spijt me maar daar heb ik gewoon geen zin in.

Bovendien snap ik de manier waarop sommige zaken beschreven worden niet. Blijkbaar zijn veel auteurs helemaal mee met de ‘leugen’ waar een personage in gelooft en de ‘waarheid’ die hij/zij moet gaan geloven en de ‘geest’ uit het verleden die hem achtervolgt. Bij een positieve karakterboog start een personage dus met een geloof in een bepaalde leugen en moet hij eindigen met een geloof in de waarheid waarbij de leugen verworpen wordt. En dan zijn ze mij dus kwijt.

Op zo’n momenten denk ik soms of ik niet beter gewoon schrijf zonder na te denken over hoe het beter kan.

Vermoedelijk een heel interessant boek voor mensen die een boek of verhaal heel erg goed willen voorbereiden en heel hard willen nadenken over de personages. Maar voor mij werkte dit niet. Op zoek naar een ander zelfhulpboek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *