Cursus korte verhalen schrijven – lessons Learned

In het kader van mijn schrijfontwikkeling zoek ik, naast boeken over schrijven, ook naar schrijfcursussen. Daarom startte ik in januari met een cursus ‘Korte verhalen schrijven’. Net als de cursus ‘Schrijven in scènes’ bestaat deze uit vier lessen. 

De eerste les focust zich op wat er nodig is om een kortverhaal op gang te krijgen. De lessen hebben veel meer oefeningen dan de vorige. In les 1 alleen waren er 15 oefeningen en een slotoefening. Vaak gaat het om een aantal grotere oefeningen die telkens gevolgd worden door aanpassingen op de eerste opdracht. Ik heb de meeste gemaakt (maar uiteraard niet allemaal) en op de slotoefening krijg je dan feedback.

Bij de tweede les lag de focus eerder op verschillende elementen van een verhaal zoals personages, het doel van het personage, intriges, tijd, conflict en ruimte. Ook hier waren er ook 15 oefeningen en een slotopdracht waarin de opdracht van les 1 verder uitgewerkt werd. Met uiteindelijk een slotopdracht waarin 10 scènes moesten uitgeschreven worden. Ik ging er maar van uit dat het ging om 10 scènes die uiteindelijk een kortverhaal moesten worden maar dat was niet zo duidelijk.

Les 3 was eigenlijk alleen maar een opdracht: een eerste versie schrijven van het kortverhaal dat dan in les 4 herschreven moet worden. Ik kreeg zonet met de feedback op mijn eerste versie, les 4 toegestuurd. Deze lijkt te bestaan uit 6 sessies waarbij je telkens op een deel van het verhaal focust en zo stap voor stap het verhaal verbetert.

Op zich vond ik de cursus fijn om te doen maar ik heb maar weinig dingen bijgeleerd. De feedback op je werk blijft natuurlijk nuttig maar dat is uiteindelijk niet het hoofddoel van mij bij het volgen van zo’n cursus. Als ik feedback wil dan kan ik een manuscriptenanalyse of zo vragen.

In deze cursus leek het grootste leerpunt tijd nemen om een verhaal vorm te geven en dat helpt wel maar ik zie het mij niet bij elk verhaal doen. Verschillende keren dezelfde situatie beschrijven maar op andere manieren, gaat op den duur mij toch vervelen. Het lijkt ook allemaal niet zo over kortverhalen te gaan maar gewoon over verhalen. Ook al lijkt me les 4 wel zeer nuttig, dit was niet echt wat ik zocht. Er stonden nergens tips over hoe je een afgerond verhaal kan maken in weinig woorden. De eindopdracht (het schrijven van een verhaal op basis van de 10 scènes) had zelfs geen richting over hoelang die moest zijn. Met 10 scènes kan ik makkelijk een novelle van 20 000 woorden schrijven en dat is niet direct een kortverhaal…

Bovendien was de cursus ook niet aangepast. Er stond nog een verkeerd e-mailadres in van de lesgever zodat ik twee weken tevergeefs wachtte op feedback bij de tweede slotoefening. En dat zijn zo van die slordigheden die toch wel irriteren.

Dus ja geen topcursus maar ik heb er wel weer een kortverhaal uitgehaald. Dat verschijnt hier op 7 augustus.

https://schrijfcursussen.nu

1 Reactie on “Cursus korte verhalen schrijven – lessons Learned

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *