4000 weken – Oliver Burkeman

Titel: 4000 WEKEN
Ondertitel: Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan
Auteur: OLIVER BURKEMAN Vertaler: Rogier van Kappel
Verschijningsdatum: 07 oktober 2021
Uitgeverij: Maven publishing
261 pagina’s

Iedere mens heeft een beperkt aantal weken tot zijn beschikking. In dit boek gaat de schrijver uit van zo’n 4000 weken (+/- 77 jaar). Met zijn tips om daarmee om te gaan, gaat hij in tegen de grote productiviteitsmantra’s om steeds meer te proberen doen.

“De wereld zit barstensvol wonderen, en toch kom je maar heel af en toe een productiviteitsgoeroe tegen die ooit lijkt te hebben nagedacht over de mogelijkheid dat het uiteindelijke doel van al onze bezeten activiteiten weleens zou kunnen bestaan in genieten van al dat wonderbaarlijke.”

Inleiding, op termijn zijn we allemaal dood

D – Goed geschreven interessant boek

Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen

Dit is een verfrissend boek. Het gaat over timemanagement en ook weer niet. De schrijver confronteert de lezer met het feit dat we almaar productiever en efficiënter proberen te worden maar nooit zullen kunnen doen wat we willen doen omdat er altijd zaken bijkomen. Hoe beter we onze tijd kunnen managen hoe meer we willen doen in die tijd.

Hij brengt de oorzaken van het ‘drukdrukdruk’-idee aan het licht en daaruit blijkt dat we zelf vaak één van de oorzaken zijn. Want wie wil nu eigenlijk even helemaal niets doen? We zijn allemaal veel te veel bezig met zaken doen voor de toekomst, dingen doen waar we later plezier uit zullen halen: sporten om later fit te zijn, geld verdienen om later rijk te zijn, enzovoort. Maar eigenlijk is het hier en nu belangrijk want er zijn maar 4000 weken (ongeveer, hopelijk meer). 

Het boek doet je stilstaan bij wat voor jou belangrijk is, waar wil je tijd aan spenderen en hoe kan je tijd nemen om nu het beste uit je leven te halen. Het is niet nodig om steeds productiever te worden in de hoop dat er later de vruchten van geplukt kunnen worden. 

Vlot en interessant boek dat je even doet nadenken over waar je in jouw leven tijd aan wil spenderen, beseffend dat 4000 weken niet veel is.

1 Reactie on “4000 weken – Oliver Burkeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *