Nachtgevechten – Miriam Toews

Titel: NACHTGEVECHTEN
Auteur: MIRIAM TOEWS Vertaler: Ineke van den Elskamp
Verschijningsdatum: 19 oktober 2023
Uitgeverij: Cossee
240 Pagina’s

Na het gevecht te veel wordt Swiv geschorst van school. Ze woont samen met haar zwangere moeder en haar oma met gezondheidsproblemen. Als jonge tiener ontdekt ze de wereld waarin haar vader verdwenen is, haar moeder gestresseerd is en zij zorgt voor haar oma. Die oma is haar rots in de branding die niet het eeuwig leven heeft.

“Ze zei dat ze al dacht dat het met vechten te maken had want ik kwam telkens thuis met opgedroogd bloed op mijn gezicht en blauwe plekken in mijn nek en plukjes haar uit mijn hoofd getrokken en mijn jas die een mouw mist.”

Deel een: Thuis, 1.
D = Simpelweg een goed boek

Meer info over de oordelen: fictie oordelen

Het heeft even geduurd voordat ik in het boek zat. Het was niet meteen duidelijk waar het verhaal over ging of waar het naartoe ging maar uiteindelijk wordt het een heel mooi boek.

De schrijfster slaagt erin om in het hoofd te kruipen van een jong tienermeisje dat opgroeit in een niet zo traditioneel gezin. Je voelt hoe ze zoekt naar zichzelf en hoe ze hiervoor beroep doet op het wijze (en soms vreemde) advies van haar oma, nu haar moeder moeilijk bereikbaar is. Die oma lijkt heel erg verstandig en lief maar soms lijkt ze ook een beetje van de wereld te zijn (cfr. beste zin).

Af en toe worden er stukjes uit het verleden gedeeld, waardoor je in de loop van het boek een idee krijgt van wat er gebeurd is maar er nooit helemaal zicht op krijgt. Het verhaal op zich is dus niet zo belangrijk, het gaat vooral over hoe Swiv, dit tienermeisje, in de wereld staat in de laatste weken voor ze grote zus wordt.

Dit is een boekje waar je in moet komen maar eens je erin zit, wil je blijven lezen, ook al is het verhaal niet afgewerkt en is er niet echt een ‘plot’ zoals je die in een spannend of romantisch verhaal verwacht. 

1 Reactie on “Nachtgevechten – Miriam Toews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *